Over Sterrin

Sterrin Smalbrugge (1993) is ecologe en herpetologe (reptielendeskundige).

© Romilly van den Bergh

Ze studeerde Cum Laude af aan de Wageningen Universiteit en bestudeert reptielen over de hele wereld. Sterrin is ervaren in het hanteren van gifslangen en is getraind door slangenexpert Romilly van den Bergh.

Ze presenteerde De Grote Reptielenshow en ontwikkelt momenteel een nieuwe educatieve theatershow (Superhelden van het Dierenrijk), die in 2020 door heel Nederland zal touren.

Sterrin schreef een kinderboek dat overal in Nederland en België verkocht wordt. Het grote reptielenboek is een spannend boek voor kinderen van 7 tot 12 jaar, compleet met indrukwekkende foto’s van gerenommeerd reptielenfotograaf Matthijs Kuijpers en grappige illustraties van Wendy Panders.

In 2018 richtte ze, samen met de bekende wildlife fotograaf Jason Savage, The Conservation Front op. The Conservation Front is een team van gepassioneerde natuurbeschermers wiens doel het is om mensen dichter bij wildlife te brengen. Ze maken hoge kwaliteits-documentaires over soorten die lijden onder habitatvernietiging, stroperij en human-wildlife conflicten.

Sinds september 2019 is Sterrin vaste columniste bij National Geographic Junior. In haar maandelijkse column beantwoordt ze vragen van kinderen over reptielen.

© Theo Busschau

Sterrin creëert ook aan de lopende band content op haar social media kanalen. Het doel van deze content is om mensen te leren over dieren en bewustwording te creëren voor soorten die normaal gesproken veracht worden door mensen. Als jong meisje merkte Sterrin al dat reptielen vaak ondergewaardeerd en onbegrepen waren. Hierdoor ontstaan er vaak problemen tussen deze dieren en mensen en worden ze niet juist behandeld. Sterrin’s missie is om mensen te laten zien en te leren hoe bijzonder reptielen zijn en welke belangrijke rol ze hebben in de natuur. Hierdoor hoopt ze dat reptielen meer gewaardeerd worden en dezelfde aandacht krijgen als andere diersoorten zoals de panda, tijger en andere zoogdieren. Daarnaast probeert ze een voorbeeld te zijn voor kinderen met een passie voor reptielen, conservatie en wetenschap, om zo de nieuwe generatie van natuurbeschermers te inspireren. 

Sterrin is ook te zien geweest op TV bij RTL Late Night, Opium, Proefkonijnen, Hart van Nederland, De Buitendienst en veel andere TV programma’s. Op de radio was ze te horen bij 3FM, Radio 538 en Q Music. Klik hier om de fragmenten terug te kijken!