Over Sterrin

Ecologe en herpetologe (reptielendeskundige).

Sterrin Smalbrugge (1993) is ecologe en herpetologe (reptielendeskundige).

Ze studeerde Cum Laude af aan de Wageningen Universiteit en bestudeert reptielen en amfibieën over de hele wereld. Sterrin is ervaren in het hanteren van gifslangen en is getraind door slangenexpert Romilly van den Bergh. Momenteel bestudeert ze voor haar doctoraat (PhD) de invloed van de mens op de leefomgeving van padden.

Sterrin presenteert haar eigen leerzame TV-programma Reptielengek op Videoland.

Ze presenteerde De Grote Reptielenshow en Superhelden van het Dierenrijk en tourt momenteel met een nieuwe educatieve theatershow (Sterrins Reptielenreis) door Nederland.

Sterrin schreef twee kinderboeken die overal in Nederland en België verkocht worden. Het grote reptielenboek en Sterrins reptielenreis zijn een spannende boeken voor kinderen van 7 tot 12 jaar, compleet met indrukwekkende foto’s van onder andere gerenommeerd reptielenfotograaf Matthijs Kuijpers en grappige illustraties van Wendy Panders. In het voorjaar van 2022 verschijnt haar eerste boek voor volwassenen, Het fascinerende leven van reptielen.

In 2018 richtte ze, samen met de bekende wildlife fotograaf Jason Savage, The Conservation Front op. The Conservation Front is een team van gepassioneerde natuurbeschermers wiens doel het is om mensen dichter bij wildlife te brengen. Ze maken hoge kwaliteits-documentaires over soorten die lijden onder habitatvernietiging, stroperij en human-wildlife conflicten.

Sinds september 2019 is Sterrin ambassadrice bij National Geographic Junior. In haar maandelijkse column beantwoordt ze vragen van kinderen over reptielen.

In mei 2020 werd Sterrin internationale mentor voor de Indiase organisatie WildRoots. Ze begeleidt een groep studenten en leert hen over herpetofauna (reptielen en amfibieën) en conservatie.

In het najaar van 2021 was Sterrin te zien in het survival programma Expeditie Robinson. Ook in dit programma deelde ze haar liefde voor de natuur en dieren.

Sterrin creëert aan de lopende band content op haar social media kanalen. Het doel van deze content is om mensen te leren over dieren en bewustwording te creëren voor soorten die normaal gesproken veracht worden door mensen.

Als jong meisje merkte Sterrin al dat reptielen vaak ondergewaardeerd en onbegrepen waren. Sterrin’s missie is om mensen te laten zien en te leren hoe bijzonder reptielen zijn, en welke belangrijke rol ze hebben in de natuur.

Hierdoor hoopt ze dat reptielen meer gewaardeerd worden en dezelfde aandacht krijgen als andere diersoorten zoals de panda, tijger en andere zoogdieren. Daarnaast probeert ze een voorbeeld te zijn voor kinderen met een passie voor reptielen, conservatie en wetenschap, om zo de nieuwe generatie van natuurbeschermers te inspireren.

Sterrin is ook te zien geweest op TV bij RTL Late Night, Beau, Het Klokhuis, Opium, Proefkonijnen, Hart van Nederland, De Buitendienst en veel andere TV programma’s. Op de radio was ze te horen bij 3FM, Radio 538 en Q Music. Klik hier om de fragmenten terug te kijken!

© Romilly van den Bergh
© Theo Busschau
Scroll naar top