Over Sterrin

Ecoloog, herpetoloog, schrijfster, presentatrice en podcastmaakster

Sterrin Smalbrugge (1993) is ecoloog, herpetoloog (reptielendeskundige), schrijfster en presentatrice.

Ze studeerde Cum Laude af aan de Wageningen Universiteit en bestudeert reptielen en amfibieën over de hele wereld. Sterrin is ervaren in het hanteren van vele reptielen, waaronder gifslangen en krokodillen. Momenteel bestudeert ze voor haar doctoraat (PhD) de invloed van de mens op de leefomgeving van padden.

Sterrin presenteert haar eigen leerzame TV-programma Reptielengek op Videoland.

Sterrin schreef twee kinderboeken die overal in Nederland en België verkocht worden. Het grote reptielenboek en Sterrins reptielenreis zijn leerzame boeken voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Het grote reptielenboek was een thematitel van de kinderboekenweek 2022. 

In het voorjaar van 2022 verscheen haar eerste volwassenenboekHet fascinerende leven van reptielen.

Sterrin heeft een eigen podcastserieSterrin’s Dierenencyclopedie. In deze podcast behandelt Sterrin samen met dierenvriend Mark Haay iedere week een dier. Soms zijn dat bekende dieren, maar vaak ook dieren waarvan je misschien nog nooit hebt gehoord. 

Sterrin is ook een graag geziene keynote speaker op een breed scala aan events. Tijdens haar lezingen weet ze zeer uiteenlopende groepen te inspireren met haar kennis over de natuur. Sterrin is verbonden aan de Speakers Academy en Quality Bookings.

Ook stond Sterrin in het theater. Ze presenteerde drie educatieve theatershows: “De Grote Reptielenshow”, “Superhelden van het Dierenrijk” en “Sterrin’s Reptielenreis”. Momenteel is Sterrin niet op theatertour. 

In 2018 richtte ze, samen met de bekende wildlife fotograaf Jason Savage, The Conservation Front op. The Conservation Front is een team van gepassioneerde natuurbeschermers wiens doel het is om mensen dichter bij wildlife te brengen. Samen maakten ze de documentaire: “Saving the king cobra”

Sinds september 2019 is Sterrin ambassadrice voor National Geographic Junior. Voor dit geweldige merk maakt ze content in de vorm van columns, vlogs, Instagram explainer video’s en meer. 

Tropisch regenwoud is onmisbaar voor onze planeet. Meer dan de helft van alle biodiversiteit op aarde bevindt zich in dit ecosysteem. Daarom is Sterrin ambassadrice van Stichting Oasebos, een stichting die zich inzet voor het behoud van het regenwoud in Costa Rica. 

In het najaar van 2021 was Sterrin te zien in het survival programma Expeditie Robinson. Ook in dit programma deelde ze haar liefde voor de natuur en dieren.

Samen met Health Action International zet Sterrin zich in om
het aantal slangenbeten in Kenia te verminderen. Sterrin is nauw betrokken bij
het onderdeel van het project dat zich richt op de kinderen. Hiermee
hopen Sterrin en HAI zowel mensen- als slangenlevens te redden. Sterrin zet
zich ook actief in om bewustwording over dit probleem in Nederland te creëren,
onder andere door Nederlandse scholen te bezoeken. 

Op 1 december 2022 werd Sterrin een TED Talk spreker. In haar Talk: “The truth about reptiles and why we should save them” ontkracht ze mythen die rondom reptielen hangen en vertelt ze waarom juist deze dieren zo belangrijk zijn.

Sinds 2023 is Sterrin lid van Jane’s Circle of Hope, een groep inspirerende Nederlanders die het werk van Dr. Jane Goodall willen voortzetten. 

In het voorjaar van 2024 was Sterrin te zien in het TV-programma Hunted into the Wild VIPS, als duo met haar collega Mátyás Bittenbinder. 

Samen met Ouwehands Dierenpark ontwikkelde Sterrin een audiotour om de educatieve waarde van het park nog meer te verhogen. Sterrin neemt de luisteraar mee op avontuur en vertelt over waarom de dieren zo bijzonder en belangrijk zijn. 

Sterrin creëert aan de lopende band content op haar social media kanalen. Het doel van deze content is om mensen te leren over dieren en bewustwording te creëren voor soorten die normaal gesproken veracht worden door mensen.

Als jong meisje merkte Sterrin al dat bepaalde dieren vaak ondergewaardeerd en onbegrepen waren. Sterrin’s missie is om mensen te laten zien en te leren hoe bijzonder deze dieren zijn, en welke belangrijke rol ze hebben in de natuur.

Hierdoor hoopt ze dat reptielen meer gewaardeerd worden en dezelfde aandacht krijgen als andere diersoorten zoals de panda, tijger en andere zoogdieren. Daarnaast probeert ze een voorbeeld te zijn voor kinderen met een passie voor dieren, conservatie en wetenschap, om zo de nieuwe generatie van natuurbeschermers te inspireren.

Sterrin is een graag geziene gast bij veel TV-programma’s, waaronder RTL Late Night, Beau, Jinek, Op1, EenVandaag, Dream School, Binnenstebuiten, Het Klokhuis, Het Jeugdjournaal, 112 Vandaag, Eus Boekenclub, Blow Up, Opium, Proefkonijnen, Hart van Nederland, De Buitendienst en veel andere TV programma’s. Ook wordt Sterrin regelmatig gevraagd voor bijdragen aan radioprogramma’s bij onder andere 3FM, Radio 538, Q Music, Radio 1 en 2. 

© Romilly van den Bergh
© Theo Busschau
Scroll naar boven